GSP Grankulla svenska pensionärer

Tisdagsmöte 13.12.2016

Luciafest

Grankulla Lucia besökte oss i Villa Junghans!

Grankullas Lucia 2016 Monica de Quinto Schneider

 

Vid årets sista tisdagsmöte avtackade vi avgående styrelsemedlemmarna Margareta Sirviö och Tuula Jonasson för deras insatser föreningen till fromma. Båda lovade att de fortfarande finns tillgängliga för oss vid behov även om de lämnar styrelseansvaret.

 

Rita von Knorring läste en juldikt och och Niklas Svartbäck spelade Chopin för oss innan vi fick besök av Grankulla Lucia 2016, Monica de Quinto Schneider, med tärnor.

Niklas Svartbäck

 

Pensionärernas jultablå i Grankulla kyrka

8.12.2016

GSP pensionärerna uppträdde med sin traditionella jultablå för dagisbarnen 8-9.12.2016, med fyra tillfällen. GSP-Klang sjöng.

 

Självtständighetsdagens flagghissning vid Grankulla stadshuset

Stadens pensionärsföreningar skötte flaggstången närmast kameran. GSP representerades av Marianne och Magnus.

Fotograf : Anders Svartbäck

 

Tisdagsmöte 29.11.2016

Grottmannen Sixten Lundberg

 

Sixten Lundberg, Grottmannen sedan tio år, höll sin monolog "En vandring i parken" på GSPs tisdagsträff 2016-11-29 för över 170 åhörare. Han inledde fyndigt med att skämtsamt beskriva hur han glömt sina byxor i sin andra bil, "så nu får det duga med dessa verrare inköpta på Tokmanni för tio spänn".

Den dråpliga vandringen i parken ledde bl.a. till ett möte med Jean Sibelius och Johan Ludvig Runeberg. Herrarna besökte sedan inte helt oväntat Restaurang Kämp för en konjak. Besöket övervakades också av polisen som också blev serverad egen snaps trots rådande förbudslag till herrarnas stora förvåning.

 

En av höjdpunkterna i monologen var beskrivningen av Sixtens erfarenheter med Leif Wager och Nils Brandt. Den högaktade, strålande stjärnan Wager visade sig vara en speciellt talför man som imponerade som en helt vanlig skådespelarkollega. Nisse Brandt överraskade med en obeskrivlig förmåga att överraska publiken vid sin entre på scen. Varje ny entre var fyndig och unik.

En anekdot när Leif Wager praktiskt testade hur mycket tid som behövdes för att göra sig fullständigt klar för föreställning iakttogs med beundran av Asko Sarkola och Sixten. Situationen beskrevs med skicklig imitation av Askos hesa och lågmälda röst.

Att döma av skrattsalvorna som åhörarana presterade väckte monologen stor muntehet. Mången uttryckte sitt beröm över föreställningen.

CB

 

180 GSP pensionärer lyssnade andäktigt på Sixten.

Mötesordf. Peter Forsström och -sekreterare Anna-Greta Liljeroth.

 

Föreningens höstmöte hölls tisdagen den 15 november med 145 medlemmar på plats. Peter Forsström kallades att leda ordet och Anna-Greta Liljeroth ombads fungera som sekreterare. Budgeten och verksamhetsplanen för 2017 fastställdes.

Marianne Svartbäck valdes till ordförande för år 2017. I stället för Tuula Jonasson och Margareta Sirviö, som önskade avgå från styrelsen, invaldes Filip Hamro-Drotz och Benita Sundström. Verksamhetsgranskarna och deras suppleanter återvaldes. Som ny instans inom föreningen tillsattes en valberedningskommitté med Alf Skogster som ordförande samt Fredrika Forsskål och Anja Britt Thodén och som medlemmar.

 

 

Efter mötet gratulerades Sten von Troil, som vunnit pensionärförbundets skrivtävling och Arne Baltscheffsky som i samma tävling fått hedersomnämnande. Sten von Troil och hans bidrag finns presenterade i senaste nummer av ”God Tid”.

 

Arne Baltscheffsky och Marianne Svartbäck

 

Tursamt nog råkade Arne Baltscheffsky ha sitt bidrag tillgängligt vid mötet och framförde det på sitt personliga sätt varmt applåderad av den talrika publiken. De närvarande var förvisso inställda på information om nya rön om och hjälpmedel vid nedsatt hörsel men fick nu istället liven förlängda genom glada skratt, vilken en mötesdeltagare konstaterade. (MSv)

 

Tisdagsmöte 1.11.2016

Alec Estlander: ’Visselblåsaren Edward Snowden’


 

Visselblåsaren Edward Snowden

Tekn. lic. och miljörådet Alec Estlander höll på tisdagsmötet 1.11.2016 ett intressant föredrag om Visselblåsaren (Whistleblower) Edward Snowden, född 1983, som avslöjade det hemliga amerikanska signalspaningsprojektet. Projektet  möjliggjorde  övervakning och avlyssning  av alla telefonsamtal i USA,  senare också all information, som Apple, Google och Facebook förmedlar internationellt.  Bl.a. Angela Merkels telefon var avlyssnad.

Stor internationell kalabalik uppstod, då ovanstående blev känt utan att man först visste vem som avslöjat det hela. Snowden visste att han skulle bli jagad av amerikanska myndigheter samma ögonblick som det blev känt att han var läckan. Han ville undvika en tidigare visselblåsares, Bradley Mannings öde. Manning var en 22-årig amerikansk underrättelseanalytiker i Bagdad, som läckte ut sekretessbelagda uppgifter 2009 till Wikileaks och dömdes 2013 till 35 års fängelse. Därför arbetade Snowden under största sekretess så t.o.m. att hans flickvänn inte visste vad han gjorde eller var han fanns.

Till slut flydde Snowden till Ryssland med Wikileaks hjälp, där han nu befinner sig.

Intrycket av Snowden är att han är en intelligent, rationell och ärlig man som vill påvisa olagligt intrång på mänskors frihet att uttrycka sin åsikt. (MD)

 

 

Tisdagsmöte 18.10

Lili Michelsson

Föreningen hade på andra tisdagsträffen i oktober förmånen att åhöra en mycket underhållande beskrivning av annorlunda resor i tre världsdelar. Resorna gjorde Lili på tu man hand i sällskap med sin kusin Asta Groebert bosatt i Nizza. Resesättet var det numera allt påpulärare Back Packing, vilket i praktiken betyder lågbudget.  För det mesta blev det de billigaste färdmedlen som flyg, tåg, buss, båt, motorcyckel och till och med till fots med en möjligast liten packning. Lilis packning vägde 12 kg. Budgeten försökte de hålla vid 20-30 €/d för resa, mat och logi. Reserutterna undviker mestadels allmänna turistrutter och koncentrerar sig på den genuina befolkningen. Övernattningarna blev för det mesta i vandrarhemsliknande härbärgen, hostels eller Frälsningsarmens nattkvarter beroende på vad man råkade hitta på orten. Nattlivet lyste med sin frånvaro i beckmörkret. Rånförsök eller överfall råkade de inte utför och försnillningarna inskränkte sig till ”maximalt några cent”. Reseberättelsen kompletterades av ett stort antal välvalda och beskrivande fotografier.

Första resan gjordes i Asien och startade i Thailand och fortsatte till Laos och Vietnam. Resan krävde stor fantasi för att göra sig förstådd med lokalbefolkningen som ofta inte kunde nåt gemensamt språk. Människornas vänlighet och hjälpsamhet skapade god stämning och förtröstan. Överallt mötte damerna stor nyfikenhet och intresse för deras bakgrund och hemland.

Andra resan gick till Indien där kommunikationen inte stötte på lika stora problem som i Asien. Men befolkningens hjälpsamhet var lika fin som i den första resan.

Tredje resan gick till Afrika och startade i Ouagadougo i Burkina Faso. Resan slutade vid porten utan återvändo där de svarta slavarna skäppades till fjärran land.

Fjärde resan gick till centralamerika och startade i Mexiko på Yucatanhalvön och fortsatte till San Salvador, Guatemala och Nicaragua. Överallt fanns utdöda städer från Mayafolkets storhetstid. En missuppfattning fick vi oss till livs. Det var Mayafolkets interna strider som gjorde slut på kulturen inte de spanska konquistadorerna.

På alla resorna var medresenärerna väldigt intressanta med stor erfarenhet och delade gärna med sig många goda råd från tidigare resor.

2016-10-21 CB

 

Oktoberfest med god mat, musik och trevligt sällskap fredag 14.10.2016

 

I år samlade vår traditionella Oktoberfest 86 deltagare. Vi satt vid tre långa bord med dukar och servetter i blått. Festen började med välkomsttal av vår ordförande Marianne Svartbäck och sedan ordnade Sture Skogström karaoke av Trink, trink, Brüderlein trink, vilket gav den rätta stämningen.

Vi lät vi oss väl smaka av Tuula Jonassons fantastiska buffé bestående av pretzlerkringlor, eisbein, korvar, fisk, surkål, potatissallad och grönsallad och som efterrätt kaffe eller te med äppelkaka och vaniljsås.

Efter maten underhöll Boris Westerlund oss med musik och frågesport och kvällen avslutades med dans och trevlig samvaro. YL

Fotograf: Anders Svartbäck

 

 

Boris Westerlund svarade för musiken

 

 

 

Tisdagsmöte 4.10.2016

Grankulla 110 år

GSP-Klang sjöng med ledning av kantor Barbro Smeds.

Oj, vilken fest!

Grankulla 110 år och föreningens vistelse i Junghans i 30 år firades med en fest som samlade en rekordstor skara medlemmar, cirka 180 personer. Stolar och utlovade tårtor tog snabbt slut, men med uppfinningsrikedom och gott humör var saken snabbt åtgärdad. Festen inleddes med att vår stora, fina manskör Klang sjöng några sånger under ledning av Barbro Smeds. Så blev det dags för dagens huvudperson, vår bästa Grankulla-expert, Clara Palmgren, att på sitt glada humoristiska sätt berätta anekdoter ur Grankullas historia. En stor del av publiken har levat större delen av sitt liv i Grankulla, så diskussionen var livlig. Så sjöng publiken ett par Grankulla-sånger, skrivna av föreningsmedlemmar. Festen avslutades med att några av stadens representanter berättade om kommande evenemang i samband med jubiléet. Margareta

 

Tisdagsmöte  20.9.2016

Leena Immonen

Vi möttes denna gång av en frisk fläkt från Hangö. Nynnande på ” Nel Blu Dipinto Di Blu” inledde dagens gäst Leena Immonen från resebyrån Saaritours sitt anförande. Hon gav exempel på några av sina reseupplägg och varvade berättandet med pianospel av hög klass. Reslusten steg i takt med tempot i musiken. Resorna till Dordogne i Frankrike och Toskana i Italien väckte mest intresse bland de närvarande.

Och om intresse finns – varför inte en GSP resa till sydeuropa? Något för styrelsen att tänka på! (Carita S.)

Utfärden till Kimitoön den 14 september 2016

Fotograf : Anders Svartbäck

 

Tisdagsmöte : Stadsdirektör Christoffer Masar

06.09.2016

Höstens verksamhet inleddes med besök av stadsdirektör Christoffer Masar. Han höll en mångsidig översikt över alternativa framtidsscenarier för Grankulla stad.

SoTe är en hård nöt att knäcka för hela Finland i allmänhet och Grankulla i synnerhet. Enligt den dystraste versionen drabbas Grankulla värst av alla kommuner i hela landet: kostnaderna stiger, möjlighet att själv påverka situationen i staden är ringa och servicenivån oförutsägbar. Lindrigast för Grani förefaller versionen med en särlösning för huvudstadsregionen. Som åhörare kunde man blott förfasa sig över pappersexercisen, som i dagsläget sysselsätter kommunernas anställda och förtroendevalda.

Christoffer Masar förklarade också föredömligt tydligt stadens ekonomiska position. Kostnaderna  har de senaste åren stigit brant och utvecklingen verkar fortsätta på samma sätt. Detta gäller i synnerhet kostnaderna för köpta tjänster, i första hand sjukvårdsrelaterade sådana. Inkomsterna har däremot stampat på stället, statsandelarna har sjunkit. Hittills har en stor del av det operativa underskottet kompenserats av vinster från försäljning av stadens egendom, en metod som inte kan fortsätta. Svångremmen måste dras åt.

Drygt 160 personer hade anlänt till villa Junghans för att lyssna på stadsdirektören. De flesta var mycket nöjda med dagen trots att det presenterade budskapet inte var så upplyftande. Christoffer Masar lovade återkomma så snart som det finns något nytt att informera om, ett erbjudande som vi kommer att utnyttja. (MS)

 

Stadsdirektör Christoffer Masars PDF, klicka och läs.

 

Du kan klicka bilden större!